فهرست مطالب

Economic Studies - Volume:10 Issue: 1, Winter and Spring 2021

Iranian Journal of Economic Studies
Volume:10 Issue: 1, Winter and Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • پریسا مهاجری*، علی اصغر بانویی صفحات 7-29

    نظریه های سنتی تجارت و یا نظریه های «تجارت در کالا» معتقدند که صادرات می تواند 100 درصد ارزش افزوده ایجاد کند که اخیرا توسط نظریه های «تجارت در کارکرد» مورد بحث قرار گرفته اند. این موضوع ریشه در یکی از مباحث اصلی حسابداری اقتصاد کلان مرسوم دارد که بیان می کند مخارج انجام شده روی اجزای هزینه نهایی از جمله صادرات ناخالص (GE) دقیقا معادل با ارزش افزوده کل مصرف شده در هر کشوری است. این بدین معناست که GDP کشور با مجموع تقاضای داخلی نهایی مشتمل بر GE معادل است. ایجاد 100 درصد ارزش افزوده در تقاضای نهایی داخلی ممکن است درست باشد اما به دلیل احتساب مضاعف، امکان ندارد که GE بتواند 100 درصد ارزش افزوده ایجاد کند. علاوه بر این، ارزش افزوده داخلی (DVA) با تخصص گرایی عمودی (VS) مرتبط است به نحوی که مجموع سهم آن ها برابر یک است لذا می تواند درجه VS را در تجارت اندازه گیری کند. در این مقاله، این مسئله به عنوان نقطه شروع در نظر گرفته شده و برای اولین بار تلاش می شود تا به سوالات زیر پاسخ داده شود: مقدار DVA موجود در GE ایران چقدر است؟ چه ارتباطی بین DVA و VS وجود دارد. در این مقاله دو رویکرد حذف فرضی (HEM) و VS مورد استفاده قرار می گیرند. با استفاده از جداول داده-ستانده سال های 2011 و 2001 در ایران، یافته های کلی به شرح زیر است: یک- سهم DVA در GE در سال 2001 برابر 02/95% است که به 33/93% در سال 2011 کاهش می یابد و مقادیر پسماند که منعکس کننده بیش برآوردی GE است به ترتیب معادل 98/4% و 67/6% است. دو- رابطه معکوس بین سهم DVA و VS برای هر دو سال وجود دارد. سه- سهم قابل توجه DVA و سهم بسیار اندک VS حاکی از آن است که اقتصاد ایران در زنجیره های اولیه تولید با الگوی تجارت نامتقارن قرار دارد.

    کلیدواژگان: تجارت در کالا، تجارت در کارکرد، روش حذف فرضی، تخصص گرایی عمودی، جدول داده-ستانده
  • ابراهیم هادیان، علی حسین استادزاد* صفحات 31-55
    سوال مهمی که این تحقیق به دنبال پاسخ گویی به آن می باشد، این است که آیا کمبود منابع اولیه انرژی های فسیلی رشد اقتصادی را محدود می کند؟ با توجه به اینکه منابع طبیعی زمین محدود است، به نظر می رسد که پاسخ مثبت است. با این حال، دو دلیل برای رد این پاسخ وجود دارد. پیشرفتهای تکنولوژیکی که منابع را حفظ خواهد کرد و ممکن است بتواند کمبود منابع را از بین ببرد. علاوه بر این، کشورها می توانند منابع را از کشورهای دیگر وارد کنند. هدف این مقاله توسعه یک مدل رشد درون زا با منابع انرژی اولیه تصادفی و استفاده از آن برای توضیح رفتار حالت پایا برای اقتصاد ایران است. در این تحقیق عدم قطعیت های مربوط به منابع اولیه انرژی های فسیلی قابل استخراج در نظر گرفته شده و بر این اساس یک مدل رشد تصادفی توسعه داده شده است. سپس الگوی بسط داده شده به صورت تحلیلی با استفاده از معادله بهینه سازی SHJB حل شده است. در نهایت، برای اقتصاد ایران، از راه حل عددی الگوی تحلیلی حل شده کالیبره شده است. یافته های اولیه نشان می دهد که با در نظر گرفتن عدم قطعیت در استخراج منابع اولیه انرژی، سرعت رشد اقتصادی کاهش می یابد، که منجر به کاهش بعدی در میزان استخراج منابع می شود. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان می دهد که واریانس استخراج انرژی در اقتصاد ایران تقریبا 0.22 است. همچنین با توجه به الگوی در نظر گرفته شده، در شرایط عدم قطعیت، نرخ رشد اقتصادی بهینه در حالت پایا 7.1 درصد با نرخ استخراج 1.1 درصد خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدل رشد تصادفی، منابع انرژی اولیه تصادفی، اقتصاد ایران، SHJB، بهینه سازی تصادفی
  • میررضا فاضلیان، خدیجه نصراللهی*، هادی امیری صفحات 57-79

    هدف این مقاله نقد سیاست های حمایتی دولت از سرمایه گذاران خارجی است که بدین منظور اطلاعات از طریق توزیع 243 پرسشنامه در بین سرمایه گذاران بالفعل(فعال در کشور) و 107 پرسشنامه در بین سرمایه-گذاران بالقوه جمع آوری شده و با استفاده از الگوی دو مرحله ای هکمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. ضرورت استفاده از الگوی دو مرحله ای هکمن به این موضوع بر می گردد که عوامل موثر بر رفتار سرمایه گذاران بالقوه هنگام تصمیم گیری جهت ورود/عدم ورود به کشور ایران لزوما با عوامل موثر بر میزان سرمایه ورودی توسط سرمایه گذاران بالفعل یکسان نیستند. لذا در این مقاله بعد نرم محیط کسب و کار (شامل نااطمینانی های ناشی از بی ثباتی سیاسی، بیگانه هراسی و...) از بعد سخت محیط کسب و کار (شامل محیط بوروکراسی ، ناتوانی اجرایی دولت و...) تفکیک شده و نحوه اثرگذاری ابعاد مذکور بر رفتار سرمایه-گذاران با استفاده از الگوی هکمن تجزیه و تحلیل می شود. نتایج این مقاله نشان می دهد که سیاست گذاران هنگام نوشتن سیاست ها در حوزه سرمایه گذاری خارجی، بدون توجه به ابعاد نرم مسئله بر بعد سخت متمرکز شده اند. این درحالی است که سرمایه گذاران هنگام تصمیم گیری جهت ورود به کشور ایران بعد نرم برایشان مهم است نه بعد سخت اما بعد از ورود به کشور ابعاد سخت نیز اهمیت پیدا می کنند به طوری که اگر وضعیت کشور به لحاظ ابعاد سخت مناسب باشد سرمایه گذاران بالفعل انگیزه بیشتری برای توسعه کسب و کارشان و ورود سرمایه بیشتر به کشور دارند. نتیجه این نحوه سیاست گذاری(اولویت بندی نادرست مسایل پیش روی سرمایه گذاران) شکست در جذب سرمایه گذاران واقعی است.

    کلیدواژگان: محیط کسب و کار، سرمایه گذاری خارجی، مدل هکمن
  • حسن دلیری* صفحات 81-102
    این مقاله به بررسی تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی در سطوح مختلف درآمدی کشورهای دنیا پرداخته است. در این مقاله 79 کشور در چهار گروه درآمدی (31 کشور با درآمد بالا، 18 کشور با درآمد متوسط پایین، 21 کشور دارای درآمد متوسط به بالا، و 9 کشور کم درآمد) برای دوره 1990-2019 مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور آزمون فرضیه از رگرسیون های داده های تابلویی چندکی استفاده شده است. نتایج مقاله نشان از آن دارد که میزان تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی کشورها، با سطوح رشد آنها مرتبط است. در کشورهای با درآمد بالا و کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی اغلب مثبت است. نتایج نشان از آن دارد که در کشورهای با درآمد پایین بین سرمایه گذاری مستقیم خارجی و رشد اقتصادی در دهک سوم رابطه منفی وجود دارد. بنابراین در این مطالعه شواهدی به دست آمده است که تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی منوط به سطوح درآمدی و رشد اقتصادی کشور میزبان است. شواهد نشان از آن دارد جذب بالاتر سرمایه گذاری خارجی بیشتر برای کشورهایی که درآمد بالاتر از متوسط داشته اند مناسب بوده است به عبارت دیگر در کشورهای با درآمد متوسط به بالا اثر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی بیش از سایر گروه های درآمدی کشورها است.
    کلیدواژگان: داده های تابلویی چندکی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، رشد اقتصادی، سطوح درآمدی
  • محمد صیادی* صفحات 103-124
    با در نظر گرفتن سهم متوسط 95 درصدی تولید برق از انرژی های غیرتجدیدپذیر، استفاده از سیاست های کارا برای ترغیب تولید برق از منابع تجدیدپذیر ضروری است. از آنجا که تداوم سیاست فعلی تعرفه تضمینی برق، هزینه های دولت را حمایت از تولید برق از منابع غیرفسیلی افزایش می دهد، در این تحقیق یک مدل اختیارات حقیقی برای برآورد یارانه انگیزاننده بهینه برای حمایت از تولید برق از منابع تجدیدپذیر مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین، آثار ایجاد یک بازار تجارت کربن نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد، بر اساس معیارهای ارزش فعلی خالص (NPV) و اختیارات حقیقی(RO)، در سناریوی اعمال بازار انتشار کربن در مقایسه با سناریوی عدم اعمال بازار انتشار کربن، مقدار یارانه انگیزاننده برای تولید برق از یک تولیدکننده برق 5 کیلوواتی به ترتیب برابر با 37.49 و 42.42 میلیون ریال به ازای هر کیلووات است که بیانگر کاهش 20 و 12 درصدی در یارانه (تعرفه تضمینی) پرداختی به تولیدکننده است. سایر یافته ها نشان می دهد، تغییرپذیری قیمت بازاری برق می تواند یارانه پرداختی را افزایش دهد، در حالی که افزایش در قیمت بازاری برق، می تواند یارانه پرداختی مورد نیاز برای ترغیب سرمایه گذار را به میزان موثری کاهش دهد.
    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، تجارت انتشارکربن، تعرفه تضمینی، اختیارات حقیقی، انتشار دی اکسید کربن
  • زهرا مهدوی ثابت، محمدعلی عبدالوند*، کامبیز حیدرزاده، محسن خون سیاوش صفحات 125-146

    صرف نظر از انگیزه ورود به بازارهای بین المللی، دغدغه اصلی سازمان ها بهبود عملکرد صادراتی می باشد. با توجه به جایگاه صنعت نفت در سند چشم انداز بیست ساله کشور، و به دلیل نبود مدل جامع عملکرد صادراتی فراورده های نفتی ایران، این تحقیق می تواند راهکاری مناسب برای رشد و توسعه این صنعت، به خصوص در سطح بین المللی گردد. مسئله اصلی تحقیق ترکیبی به ترتیب به شرح ذیل است: مدل عملکرد صادراتی فراورده های نفتی ایران چگونه است؟ تاثیر عوامل موثر بر عملکرد صادراتی فراورده های نفتی ایران چگونه است؟ مولفه های عملکرد صادراتی فراورده های نفتی ایران چیست؟ روش پژوهش این مطالعه، روش ترکیبی و جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان بازاریابی و صادرات شاغل در صنعت نفت می باشد. با توجه به رهیافت کیفی پژوهش، در مطالعه اول از نمونه گیری غیر احتمالی و روش نمونه گیری هدف مند (گلوله برفی) استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه عمقی نیمه ساختار یافته استفاده و با توجه به قاعده اشباع، تعداد 7 مصاحبه انجام شد. جهت اعتبار سنجی از اعتبار سازه، درونی، تفسیری و توصیفی بهره برده و برای بررسی پایایی، از روش بازبینی در زمان کدگذاری و بررسی توسط فرد مطلع دیگر استفاده شد تا از صحت کدگذاری اطمینان حاصل شود. باتوجه به رهیافت کمی پژوهش، در مطالعه دوم از نمونه گیری احتمالی و روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه پنج گزینه ای با طیف لیکرت استفاده شده است. در مطالعه اول، پس از کدگذاری باز، محوری، انتخابی و استفاده از نرم افزار Atlas.ti می توان گفت که عوامل اصلی تشکیل دهنده پیشایندهای عملکرد صادراتی فراورده های نفتی ایران در قالب چهار متغیر اصلی بازارگرایی، منابع شرکت، آمیخته بازاریابی، محیط کلان بوده و مولفه های عملکرد صادراتی فراورده های نفتی ایران عبارتند از: عملکرد مالی، رضایت مشتری، نگه داشتن مشتری. در مطالعه دوم، تعداد نوزده متغیر به صورت سازه و با استفاده از گویه های چندگانه و دامنه پیوستاری پیشنهادی اندازه گیری شده اند. جهت سنجش سازه ها از 57 گویه استفاده شده و برای تجزیه و تحلیل استنباط شواهد بخش کمی از مواردی شامل: تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. تمامی 16 فرضیه قابل اثبات می باشند. در بیشتر مطالعات پیشین از سنت اثبات گرایی و کمی گرایی استفاده شده است در حالی که در این پژوهش از تحلیل کیفی استفاده کردیم؛ در این تحقیق  سعی کردیم با در نظر گرفتن جنبه های مختلف ویژگی های ایران مدلی متناسب بر اساس مولفه های تاثیر گذار بر عملکرد صادراتی فراورده های نفتی ایران ارایه کنیم.

    کلیدواژگان: عملکرد صادراتی، بازارگرایی، منابع شرکت، آمیخته بازاریابی، محیط کلان
  • محمد فقهی کاشانی*، مجید امیدی صفحات 147-171
    این مقاله تلاشی در جهت بررسی نقش بالقوه ساختار بازار سپرده به عنوان کانال متمایز برای مکانیسم انتقال سیاست (پولی ، مالی و نظارتی) است. با این کار ، ما ایده اصلی را در یک تنظیم تعادل جزیی انتظار عقلایی شامل امکان خطر سرایت در سیستم بانکی توسعه داده ایم. این ما را قادر ساخته است تا یافته های تحلیلی ملموس تری را در درون یک ساختار قابل ردیابی ایجاد کنیم که قادر به ایجاد تعادل های مختلف در برخی شواهد تجربی است.در این مقاله شرایطی پیش بینی شده است که می توان انتظار داشت تعادل نش شامل: "جنگ قیمتی محدود"، "رقابت شتاب آمیز در نرخ های سپرده"، "هجوم به یک بانک"، و "بحران جهازی" در پی "حمله سرآسیمه وار سپرده گذاران به بانکها" پدید آید. این تعدد تعادل نتیجه تعامل بین ویژگی های ساختاری بازار سپرده و سیاستهای اتخاذی به دلیل عوامل خارجی ناشی از مکمل / جایگزینی استراتژیک در میان بانک های رقیب در بازار است. همچنین, این مقاله به بررسی پیامدهای کارایی تخصیصی و تثبیتی برحسب تعادلهای قابل تصور برای نرخ سپرده ، سهم از بازار سپرده، بازده خالص انتظاری ، مارکاپ انتظاری و سطح تلاش بانک های فعال در سیستم بانکی با تاکید بر نقش سرمایه می پردازد.
    کلیدواژگان: رقابت ناکامل، ریسک سرایت، تعادل رقابت شتاب آمیز (عنیف)، ثبات شبکه بانکی، مقررات گذاری
  • علی افضلی، علی طیب نیا*، محسن مهرآراء صفحات 173-191
    اعتبار اساس تامین مالی و محرک سرمایه گذاری است. با این حال، اعتبار مازاد می تواند منشا ریسک های سیستمیک و بحران های مالی باشد. در این مقاله با استفاده از داده های اعتباری ایران از سال 2000 تا 2019، شکاف اعتباری بازل به عنوان شاخص پیشنهادی برای اندازه گیری اعتبار مازاد محاسبه شد. در سال هایی که اقتصاد دچار بیش ارزشگذاری پول داخلی است، به عنوان مثال، از سال 2005 تا 2011، پدیده اعتبار مازاد به طور قابل توجهی قابل مشاهده است. علاوه بر این، در دوره هایی با نرخ ارز منصفانه، به عنوان مثال، از سال 2000 تا 2004، هیچ اعتبار اضافی مشاهده نشد. استفاده از بافر سرمایه یک سیاست نظارتی ضروری برای کاهش ریسک اعتبارات مازاد است. بنابراین، بافر سرمایه ضد چرخه ای برای همه این دوره ها محاسبه شد. همچنین دریافتیم که شکاف اعتباری بازل قدرت خوبی در پیش بینی بحران های ارزی در ایران دارد. به نظر می رسد ریشه رشدبیش از حد اعتبار و جهش ارز را باید در طرح تثبیت نرخ ارز در ایران (لنگر نرخ ارز) جستجو کرد. با این وجود، سیاست گذاران می توانند با تقویت سیستم های نظارتی در بخش اعتبارات بانکی و استفاده از بافرهای پیشنهادی، احتمال و شدت بحران ها را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: رشد مازاد اعتبار، ریسک سیستمیک، بافر ضدچرخه ای سرمایه، بحران ارزی
  • زهرا خیری دوست*، فرشاد مومنی، امیر خادم علیزاده، بهاره نصیری صفحات 193-215
    تغییرات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ارتباط نزدیکی با هم دارند؛ با این حال درک چنین رابطه ای نیازمند یک مدل نظری است. مقاله حاضر مدلی مفهومی برای تبیین رابطه فرهنگ و اقتصاد ارایه کرده و در این زمینه از دیدگاه نهادگرایان جدید استفاده کرده است. برخی از اقتصاددانان فرهنگ را در برابر تغییر مقاوم و برخی دیگر آن را بسیار انعطاف پذیرمی دانند؛ همچنین برخی از آنان ارزش های فرهنگی را جهانی و برخی خاص جوامع می دانند. هدف این مقاله ترسیم رابطه بین این نظریه ها و ارایه مدلی برای ارتباط پیچیده فرهنگ و توسعه اقتصادی و درک ثبات و تغییرات فرهنگی است. سوال اصلی این است که چرا برخی از جوامع قادر به گسترش ارزش های فرهنگی جهانی نیستند؟ روش مقاله در پاسخ به این سوال، تحلیل گفتمان مفهومی است و تحلیل ها در چارچوب «اقتصاد نهادی جدید» انجام می شود. در این مقاله برای ایجاد مدلی از تثبیت و تغییر فرهنگی در یک اقتصاد در حال توسعه سه موضوع مورد بحث قرار گرفته است: اول از همه سرعت و جهت گیری تغییرات فرهنگی، سپس فرآیند اجتماعی شدن و انتقال فرهنگی و در نهایت رابطه فرهنگ و نهادهای رسمی و مسئله هابزی. این سه در کنار هم یک مدل مفهومی از ثبات و تغییرات فرهنگی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: «تغییرات فرهنگی» نهادهای غیررسمی» تغییرات اقتصادی» توسعه اقتصادی»، «اقتصاد نهادی جدید»
  • میمنت ابراهیمی، محمد واعظ برزانی*، لیلا ترکی، حسن حیدری صفحات 217-243
    حساب جریان وجوه، مبادلات مالی و گردش وجوه را میان واحدهای نهادی مختلف اقتصاد نشان می دهد. در این مطالعه ابتدا تاثیر تکانه پولی بر تغییرات دارایی ها و بدهی های مالی بخش های مختلف نهادی تحلیل و بررسی شد، سپس اقلام مالی و غیرمالی ترازنامه بخش خصوصی در حساب جریان وجوه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای این منظور از مدل خودرگرسیون برداری عاملی تعمیم یافته (FAVAR) بر اساس داده های سال های 1396-1351 استفاده شد. نتایج حاصل از توابع ضربه واکنش نشان می دهد که تکانه پولی انبساطی ناشی از افزایش قیمت نفت باعث افزایش دارایی ها و بدهی های مالی بخش های اقتصاد ملی شده است. در مورد بخش خصوصی و اقلام مالی ترازنامه این بخش، تکانه پولی تاثیر معنی دار و قوی بر سپرده گذاری بلندمدت این بخش و تاثیر غیرمعنی دار و ضعیف بر سپرده گذاری کوتاه مدت آن دارد. همچنین تکانه پولی تاثیر قوی و معنی دار بر گرفتن وام های بلندمدت توسط بخش خصوصی و تاثیر غیرمعنی دار و ضعیف بر گرفتن وام های کوتاه مدت توسط این بخش دارد. در مورد اقلام غیرمالی این بخش تکانه پولی انبساطی اثر مثبت بر سرمایه گذاری در ساختمان و سرمایه گذاری در ماشین آلات در کوتاه مدت دارد. در بلندمدت روند واکنش هر دو متغیر عکس شده و بیان گر اثر منفی شوک پولی ناشی از افزایش درآمدهای نفتی بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در هر دو بخش ساختمان و ماشین آلات دارد لذا می توان بیان کرد که نفت اندازه بخش خصوصی در اقتصاد ایران را کوچک می نماید.
    کلیدواژگان: جریان وجوه، حساب سرمایه، حساب مالی، تکانه سیاست پولی، مدل خودرگرسیون برداری عاملی تعمیم یافته
  • اسماعیل جعفری مهر*، بهرام سحابی، حسن حیدری صفحات 245-264
    ادبیات مالی اخیر استدلال می کند که تفاوت های جنسیتی بین زن و مرد وجود دارد که بر تصمیم گیری و عملکرد مالی آنها تاثیر می گذارد. در این مقاله، با استفاده از داده های مربوط به تسهیلات خرد یک بانک خصوصی ایرانی بین سال های 1391 تا 1397، اثر مشخصات اعضای کمیته اعتباری شعبه ها (با تمرکز بر جنسیت) بر کیفیت تسهیلات بررسی می شود. به دلیل اینکه متغیر وابسته (کیفیت تسهیلات) یک متغیر ترتیبی گسسته است و از سوی دیگر فرض رگرسیون های موازی نیز نقض شد، از الگوی لاجیت ترتیبی تعمیم یافته استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزایش حضور زنان در کمیته اعتباری شعبه ها کیفیت تسهیلات خرد را بهبود می بخشد. بر اساس ادبیات، یک توضیح بالقوه برای این نتایج این است که افزایش تعداد زنان در کمیته یادشده، تطبیق فرآیند تصمیم گیری و پرداخت تسهیلات با رهنمودها و توصیه های اعتباری را بهبود می بخشد، ریسک گریزی کمیته مذکور را افزایش می دهد و با بهبود نظارت در کمیته یادشده، مشکل نمایندگی را کاهش می دهد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که کیفیت مدیریت تسهیلات خرد تصویب شده توسط کمیته های اعتباری با میانگین سنی بالاتر، کمتر از کمیته های جوان تر است و تحصیلات بالاتر اعضای کمیته های اعتباری، کیفیت تسهیلات خرد را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: تفاوت های جنسیتی، مرد، زن، کمیته اعتباری شعبه ها، کیفیت وام
  • اعظم جلائی، نعمت الله اکبری، بابک صفاری* صفحات 265-293
    بهبود و ارتقای عملکرد لجستیک به عنوان یکی از اهداف مهم توسعه طی سالیان اخیر مطرح شده است. ایران علی رغم پتانسیل عظیم در تبدیل شدن به هاب لجستیکی منطقه از این منظر عملکرد ضعیفی داشته است. یکی از راهکارهای مطرح برای افزایش بهره وری در زنجیره تامین و کاهش هزینه های لجستیک ایجاد هاب لجستیک است. از آن جا که در نواحی مرکزی ایران هیچ هاب لجستیکی وجود ندارد، پژوهش حاضر درصدد شناسایی پهنه مناسب جهت احداث هاب لجستیک در استان اصفهان است. در این راستا ابتدا معیارهای موثر بر مکان یابی مراکز لجستیک (به تفکیک جبرانی و غیرجبرانی) شناسایی و سپس فرآیند مکانیابی طی دو مرحله تکمیل شده است. در مرحله اول به منظور شناسایی محدوده های امکان پذیر استان جهت احداث هاب لجستیک، محدوده های جغرافیایی مربوط به به معیارهای غیرجبرانی از پهنه استان حذف شده اند. در مرحله دوم با رویکرد افزایش انتقال بار از مسیر جاده ای به شبکه ریلی ابتدا به مدل سازی ریاضی هزینه کل شبکه لجستیک پرداخته شده و سپس هزینه استقرار هاب لجستیک در محدوده های امکان پذیر به تفکیک معیارهای جبرانی محاسبه و لایه های اطلاعاتی مربوط به هریک از آن ها تهیه و درنهایت تمامی لایه های اطلاعاتی ایجاد شده با یکدیگر تلفیق شده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که پهنه مناسب جهت احداث هاب لجستیک، شمال شرق دایره حفاظتی مجموعه شهری اصفهان واقع در بخش مرکزی این استان است که بخش عمده فعالیت های اقتصادی نیز در آن جا متمرکز شده است.
    کلیدواژگان: مکانیابی هاب لجستیک، زنجیره تامین، معیارهای محدودکننده قطعی، معیارهای هزینه ای، توزیع فضایی جریان های بار
|
  • Ali Hussein Samadi Page 1
  • Parisa Mohajeri *, Ali Banouei Pages 7-29

    Traditional trade theories and/or “Trade-in-Goods” predict that exports can generate 100% value-added which has recently been debated by Trade-in-Tasks theories. The root of these debates are referred to the existing conventional macro-economic accounting, which is expressed that expenditure components of final goods including gross exports (GE) equals to total value is consumed in each country. It means that a country’s GDP is the sum of its domestic final demand including GE. Generating 100% value added in domestic final demand may hold true but GE due to double counting may not generated 100% value added for the domestic economy. In addition to that domestic value added (DVA) has a nice property with Vertical Specialization (VS) in such a way that the sum of their shares are equal to one and therefore, can measure the degree of VS in trade. In this article, we take this issue as a starting point and for the first time try to analyze it with the following questions: What amount of DVA should be attributed to GE from Iran? What is the relationship between DVA and VS? We apply two methods of Hypothetical Extraction (HEM) and VS. Using the latest Input-Output Tables (IOTs) of 2011 and 2001 in Iran. The overall findings are as follows: One- the share of DVA in GE in 2001 is 95.02%, downs to 93.33% in 2011 and the shares of residual as an overestimation of GE are 4.98% and 6.67% for each year respectively. Second there is an inverse relationship between DVA and VS shares for both years. Third- the considerable large shares of DVA followed by small shares of VS suggest that Iranian economy is at the beginning of production chains with non-symmetric trade pattern.

    Keywords: Trade in Goods, Trade in Tasks, Hypothetical Extraction Method Vertical Specialization, Input, Output Table
  • Ebrahim Hadian, Ali Hossein Ostadzad * Pages 31-55
    The pertinent question is whether scarcity of non-renewable energy resources limits economic growth. Given that the earth's natural resources are limited, the answer appears to be yes. However, there are two reasons to reject this question. Technological advancements that conserved resources may be able to eliminate resource scarcity. Additionally, countries can import resources from other countries. This paper aims to develop an endogenous growth model with stochastic exhaustible energy resources and use it to explain the economy's steady state behavior. We consider the uncertainty associated with extractable energy resources and then develop a stochastic growth model on this basis. Additionally, we solve this model analytically using the Stochastic Hamilton-Jacobin-Bellman method (SHJB method). Finally, for the Iranian economy, we apply the analytical solution. The primary findings indicate that as natural resource extraction becomes even more uncertain, the rate of economic growth slows, which results in a subsequent decline in the rate of resource extraction. Furthermore, we observe that the variance in energy extraction in the Iranian economy is approximately 0.22. Under these conditions of uncertainty, the optimal economic growth rate in a steady state will be 7.1 percent with an extraction rate of 1.1 percent.
    Keywords: stochastic growth model, stochastic exhaustible energy resources, Steady state behavior, the Iranian economy
  • Mirreza Fazelian, Khadije Nasrollahi *, Hadi Amiri Pages 57-79

    The purpose of this research is to criticize the Iranian governments’ policies supporting the Foreign Direct Investors. In this regard, 243 questionnaires have been distributed among actual investors (active in the country) and 107 questionnaires among potential ones; by collecting and applying Heckman two-step model, we analyzed them. Uusing Heckman two-step model was necessary because factors influencing potential investors’ behaviors to come or not to Iran were not necessarily the same as the factors influencing the amount of investment inflows by actual investors. Accordingly, in this article, the soft dimension of business environment (encompassing incertitude due to Political Instability, Xenophobia, ...) is differentiated from its hard dimension (encompassing Bureaucratic Environment, Government Executive Inability, ...) which can influance on the way that these dimensions impact on investor’s behavior. The results indicate that while in deciding to come to Iran, the investors only consider the soft dimension and its decisive importance, policy making in the field of Foreign Direct Investment (FDI ) are concentrated only on hard dimensions of the matter. For investors, deciding to enter Iran, the soft dimension is important to them, not the hard dimension, but after entering the country, hard dimensions also becomes important, so that if the country's status is suitable in terms of hard dimensions, actual investors will be more motivated to develop their business and bring more capital in to the country. Improperly prioritizes issues that the investors face, can be one of the failure factors of current policy making to attract real investors.

    Keywords: Business Environment, Foreign Direct Investment (FDI), Heckman two-step model
  • Hassan Daliri * Pages 81-102
    This paper concentrates on the impact of foreign direct investment (FDI) on economic growth in different country income levels. This study is based on 79 countries into four income groups (31 High income, 18 Lower middle income, 21 Upper middle-income, and 9 Low-income countries) for the period 1990-2019. Our estimations make use of panel quantile regression techniques. This article’s results show that the impact of FDI on economic growth appears to change with a country's growth level. The empirical results show that in countries with high income, medium-upper income levels, the influence of FDI on economic growth is always positive. Of course, there is a negative link between FDI and economic growth in the lower-income and the 30th percentile in medium-lower income. We obtained evidence that the growth effect of FDI is conditional upon the level of income and growth in host countries. The impact of FDI on economic growth depends on the countries income level. FDI is particularly suitable for economic growth in countries with higher GDP growth. In countries with medium-upper income levels of income, the influence of FDI on economic growth is greater than other income groups.
    Keywords: Panel Quantile Regression, Foreign Direct Investment, Economic Growth, Income Levels
  • Mohammad Sayadi * Pages 103-124
    Given the 95% share of electricity generation from non-renewable energies, implementing effective policies to motivate electricity generation from sustainable energy resources is essential. Since the current Feed-in Tariff (FiT) policy increases the government’s expenditures to support renewable energies, a real options (RO) model is proposed to estimate solar power generation incentive subsidy. Moreover, establishing a carbon emission trading (CET) scheme under uncertainty is proposed, and sensitivity analysis is conducted for the project value, threshold value, and subsidy. Our results show that establishing a CET market could significantly reduce the economic costs of achieving renewable energy promotion goals. Based on the net present value (NPV) and RO criteria, in the case “with the possibility of CET,” the amount of incentive subsidy that should be paid to electricity generation from a solar project (case of a 5 kW plant) are 37.49 and 42.42 million Rials/kW, indicating 20% and 12% reduction compared to the base case (without the possibility of CET), respectively. The results also indicate that more electricity price volatility can increase the incentive subsidy while enhancing the market price of electricity can slightly decrease the required subsidy, which triggers solar investment.
    Keywords: renewable energy, Carbon Emission Trade, Real Options, Energy Transition, CO2 emission
  • Zahra Mahdavi Sabet, MohammadAli Abdolvand *, Kambiz Heidarzadeh, Mohsen Khounsiavash Pages 125-146

    Organizations enter into the international competitive markets because of different motivates such as: gaining international reputation, achieving long-term growth, increasing profitability, taking advantages of economies of scale, domestic market maturity, the intensity of competition in domestic market, governmental rules and regulations; but actually all of the companies concerns of organizations is to improve export performance. Given the sanctions on the oil industry in Iran and the lack of a comprehensive model of export performance of Iranian petroleum products, this research can help improve and develop this industry in global markets. The statistical society of this mixed research method includes Iranian Petroleum Exporters Association. According to the first qualitative research, non-probability and snowball sampling method was used in this research; for gathering information, 7 semi-structured depth interview was used. Regarding the quantitative research in the second study, probable and random sampling method was used in this research. A Likert Spectrum Questionnaire of 5-point scale was used to gather information. In the first study, after open, pivotal and selective coding and using Atlas qualitative software, recommended antecedents of Iranian oil products export performance includes: market orientation, marketing mix, company resources, and macro environmentand export performance itemsof Iranian oil products includes: financial performance, customer retention and customer satisfaction. In the second study, 19 variables with several cases and continuity domains were proposed. 57 items were used to measure structures and all 16 hypotheses were supported.

    Keywords: market orientation, marketing mix, macro environment, company resources, export performance
  • Mohammad Feghhi Kashani *, Majid Omidi Pages 147-171
    This paper is an endeavor towards investigating the potential role of deposit market structure as a distinct channel for (monetary, fiscal, and regulatory) policy transmission mechanism. In doing so, we have developed the core idea in a rational expectation partial equilibrium setup incorporating the possibility of contagion risk in the banking system. This has enabled us to build up more sensible analytical findings within a tractable structure which is capable of making diverse equilibria spotted in some empirical evidence. The setup/paper lays down conditions under which one could expect Nash equilibria involving, inter alia, “limited price war”, “deposit rates rat race”, “bank run”, and “systemic banking crisis” followed by incidents of “banking panic”. This multiplicity in equilibria is the result of interaction between the deposit market structural characteristics and policy commands due to externalities originating from strategic complementarity/substitution among the rivalry banks in the market. Further the paper explores the allocation and stabilization efficiency implications in terms of conceivable equilibria for deposit rates, deposit market share, expected net returns, expected markup, and the level of expected effort of banks operating in the banking system with an emphasis on the role of equity capital in between.
    Keywords: Imperfect Competition, Contagion Risk, Deposit Rates Rat Race, Financial Stability, Regulation
  • Ali Afzali, Ali Taiebnia *, Mohsen Mehrara Pages 173-191
    Credit is the basis for financing and stimulating investments. However, excess credit can be the source of systemic risks and financial crises. In this paper, using Iran’s credit data from 2000 to 2019, the Basel credit gap was calculated as a recommended indicator for measuring excessive credit. We perceive that in the years in which the economy is suffering from currency overvaluation; for example, from 2005 to 2011, excess credit is noticeably visible. Moreover, in periods with a fair exchange rate, for instance, from 2000 to 2004, no excess credit was observed. Using capital buffers is an essential regulatory policy to reduce the risk of excess credit. So, the counter-cyclical capital buffer was calculated for all these periods. We also found that Basel’s credit gap has good power in predicting exchange crises in Iran. It seems that the root cause of excessive credit and foreign currency jumps should be sought in the exchange rate-based stabilization plan in Iran (exchange rate anchor). Nonetheless, policymakers can reduce the probability and severity of crises by strengthening the bank credit sector’s regulatory systems and using the proposed buffers.
    Keywords: excessive credit growth, systemic risk, countercyclical buffer, exchange crisis
  • Zahra Kheiridoust *, Farshad Momeni, Amir Khadem Alizadeh, Bahareh Nasiri Pages 193-215
    Cultural, social, and economic changes are closely correlated, however, understanding such a relationship requires a theoretical model. The current paper has provided a conceptual model for explaining the relationship between culture and economy. Some economists consider culture as resistant to change and some others consider it very flexible. Moreover, some consider cultural values as universal and some as specific to societies. The purpose of this paper is to outline the relationship between these theories and provide a model for the complicated relationship between culture and economic development and understand cultural stabilization and changes. The main question is why some societies are incapable of expanding universal values. We applied conceptual discourse analysis. The analyses are performed in the "new institutional economics" framework. Three issues were discussed: First of all the speed and orientation of cultural changes, then the process of socialization and cultural transfer. The relation between culture and formal institutions and also the Hobbesian problem are the last issues covered in this paper to build a model of cultural stabilization and change in a developing economy.
    Keywords: Cultural Change, Informal Institutions, Economic Change, development, New Institutional Economics
  • Meymanat Ebrahimi, Mohammad Vaez Barzani *, Leila Torki, Hassan Heydari Pages 217-243
    In this paper, the impact of monetary shocks on asset changes and the financial liabilities of different institutional sectors were examined. Afterwards, financial and non-financial tools of the private sector’s balance sheet in the funds flow account were analyzed. For this purpose, the data from 1973 to 2017 of the factor-augmented vector autoregressive (FAVAR) model was employed. Results show that expansionary monetary shock has led to a rise in the assets and financial liabilities belonging to institutional sectors in the first year. With regard to the private sector and the financial tools of its balance sheet, monetary shock significantly impacts this sector’s long-term deposit while it has a weak insignificant impact on the short-term deposit. The monetary shock also has a strong significant impact on the private sector’s taking long-term loans while it has a weak insignificant impact on the short-term loans taken by the same sector. Regarding the non-financial tools of this sector, the expansionary monetary shock has a positive effect on the construction and machinery investment in the short run. In the long run, however, the two variables’ responses are reversed which indicates the negative effect of monetary shock caused by an increase in oil revenues on the private sector’s investment in both the construction and the machinery sector. As a result, it can be concluded that the oil revenue reduces the private sector’s relative size in Iran economy.
    Keywords: funds flow, financial account, . capital account, . monetary policy shock, . the factor-augmented vector autoregressive model
  • Esmaeil Jafarimehr *, Bahram Sahabi, Hassan Heydari Pages 245-264
    Recent financial literature argues that there are gender differences between men and women, impacting financial decision making and performance. This paper, using data related to micro-loans of an Iranian private (commercial) bank between 2012 and 2018, investigates the effects of the characteristics of the members of the branch credit committees (BCCs), especially gender, on loan quality. Because, the dependent variable (loan quality) is a discrete ordinal variable and based on the Brant test’s result the proportional odds assumption was violated, the generalized ordinal logit model was used. The results of this paper show that increasing the presence of women in BCC improves the quality of micro-lending. Based on the literature and related studies, a potential explanation for these results is that increasing the number of women in the BCC improves the compliance of the decision-making and lending processes with the credit guidelines and recommendations, increases the BCC risk aversion, and reduces the agency problem by improving monitoring in the BCC. Moreover, the results also show that the quality of micro-lending management by BCCs with a higher average age is poorer than that of a younger BCC, and the higher education of the BCC members improves micro-lending quality.
    Keywords: Gender differences, men, Women, branch credit committee (BCC), loan quality
  • Azam Jalaei, Nematollah Akbari, Bbabak Saffari * Pages 265-293
    One of the important tools to increase supply chain productivity and reduce logistics costs is to establish logistics hubs. Since there is no logistics hub in the central region of Iran, this study was conducted to identify a suitable area for a logistics hub in Isfahan province. In this line, criteria influencing the location of the logistics centers in terms of certain limiters (geological and environmental factors) and cost influencer (measurable factors with quantitative values (compensation criteria)) criteria were identified, and then, the process of locating was implemented in two separate phases. In the first phase, geographical boundaries associated with limiters criteria were excluded from the study scope to identify the potential site options for a logistics hub within the province. In the second phase, the mathematical modeling approach was used to model the total cost of the logistics network. Next, the cost of establishing a logistics hub was calculated in possible sites in terms of cost influencer criteria and using geographic data layers. The findings revealed that the optimum location is in the central part of the province, where all the economic activities are concentrated. Still, rail and road infrastructures and industries are the most influencers in the optimum location.
    Keywords: Supply Chain, Certain Limiter Criteria, Cost Influencer Criteria, Spatial Distribution of Load Flows, Logistics Hub Location